Thursday, 28 November 2013

Si të jetë pula e pjekur gjithmonë e përkryer

Pulën kryposeni, bëjeni me spec djegës dhe futeni në furrë. dhe kjo është e tëra? Një hap i vogël ju ndan që ta bëni pulën e pjekur të përkryer. Ja çfarë ju nevojitet.
E rreshkur nga jashtë ndërsa e butë dhe me shije të mrekullueshme nga brenda. Pula e pjekur nga furra meriton pak më shumë vëmendje dhe pak më shumë mëlmesa se vetëm kripa.

Hapi i parë

Për pulë të shijshme ju nevojiten, sigurisht, një pulë e shëndetshme. Më së mirë është që pula të jetë e shtëpisë. Pastrojeni mirë pulën, lajeni me ujë të vakët dhe më pas fshijeni mirë nga jashtë dhe brenda. Lyejeni me vaj të ullirit dhe me gjalpë. ( është e dëshirueshme që pula të rri 30 minuta në temperaturë të dhomës, para pjekjes) sillni krahët dhe lidhini këmbët e pulës me penj të kuzhinës.

Shtesat dhe mëlmesa

Për pulë të pjekur e të shijshme ju nevojiten, karshi kripës dhe piperit, qepë, trumzë dhe supë pule. I përgatitur i lyer me yndyrë krip dhe piper, lyejeni brenda me gjalpë dhe mëlmesa dhe piqeni  në 240oC, kokë pas kohe duke e lagur me supë pule.
Kuzhinieri i njohur Xhejm Oliver këshillon që ta ‘rrethoni’ me karota, selino, qepë, hudhër dhe ta mbushni me një limon. Përdorni 2 qepë të madhësisë së mesme, 2 karota, 2 shkopa selinoje, një kokë hudhër, 1 limon, kripë, vaj ulliri, piper dhe pak mëlmesa, – trumzë, ruzmarin, dafinë (apo përzierje të këtyre mëlmesa).
Hudhrën ndajeni në thelb, por lërini të pa qëruar, ndërsa perimet copëtojini në copa të mëdha. Të gjitha perimet vendosini në tepsi në të cilën keni qitu vaj ulliri, vendoseni pulën më pas të ( me spec djegës,kripur, duke me piper dhe të lidhur) përmbi perime. Në brendinë e pulës vendoseni një limon, të cilin paraprakisht e keni zbutur duke e sjell në tavolinë aq sa të mund ta shponi me pirun. Fusni në pulë edhe mëlmesa. Në temperaturë nga 200oC pulën e pjekni për një orë e 20 minuta (nëse doni të hidhni edhe patate futini  45 minuta para përfundimit të kohës së pjekjes). Nëse është e nevojshme lageni pulën me supë apo ujë.

No comments:

Post a Comment