Wednesday, 20 November 2013

Receta baze per pandispanje me kakao

Pandispanja me kakao eshte nje tjeter recete baze per te pregatitur torta me krem te te gjitha llojeve. Varianti qe po ju paraqesim me poshte, ndryshon pak nga ai tradicionali duke perfshire edhe gjalpin e pluhurin pjekes.Por rezultati do te jete shume here me i shijshem: do te perftoni ne kete menyre nje pandispanje te larte, jo te thate dhe qe nuk therrmohet sapo te pritet me thike.

Perberesit per nje tave te rrumbullaket me diameter rreth 24cm
  • 200gr miell 00
  • 100gr sheqer pluhur
  • 100gr sheqer normal
  • 9 veze (nga te cilat: 6 te bardha dhe 9 te verdha)
  • 230gr gjalp ne temperature ambjenti
  • 50gr kakao pa sheqer
  • 12gr pluhur pjekes
  • 1 bustine vanilje
Rrahim si fillim te bardhat e vezeve me 100gr sheqer normal derisa te formohet nje krem kompakt qe te mos bjere nga ena.
Ne nje tjeter ene, rrahim gjalpin me sheqerin pluhur derisa te formohet nje perberje kremoze. Shtojme nje nga nje te verdhat e vezeve duke patur kujdes te mos shtojme te verdhen e dyte, nese e para nuk eshte thithur plotesisht nga masa. Perberja perfundimtare duhet te rezultoje ne formen e nje shkume.
Ne nje ene tjeter, sitim miellin, kakaon dhe pluhurin pjekes duke i bashkuar te gjitha shume mire. Shtojme gjysmen e kesaj perberje ne kremin e gjalpit, vezeve dhe sheqerit dhe e perziejme mire nga lart poshte ne menyre qe masa te mos humbe volumin e saj. Shtojme edhe gjysmen tjeter te miellit gjithmone duke e perziere dhe ne fund shtojme edhe kremin e te bardhave te vezeve duke e perziere me te njejten delikates.
E hedhim brumin ne nje tave te rrumbullaket (ose katrore, ne varesi te recetes) te lyer me pak gjalp dhe miell, e nivelojme mire dhe e pjekim ne furre te parangrohur ne 160°C per 45-50 minuta. Duhet te kemi kujdes qe gjate kohes se pjekjes te mos e hapim asnjehere furren, pasi ne kete menyre pandispanja do te humbiste volumin e saj. Kur pjekja te kete perfunduar, e leme akoma edhe 10 minuta ne furren e fikur, e leme te ftohet me pas ne temperature ambjenti dhe e ndajme ne shtresa sipas deshires.

No comments:

Post a Comment